Coaching bij rouw-verlies


COACHING BIJ ROUW-VERLIES

Rouwverwerking is de manier waarop iemand na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust probeert te komen. Dit proces kan optreden bij het verandering in of op het werk, reorganisatie of ontslag, een scheiding, een verhuizing, trauma, ouders of kinderen. Je probeert je aan te passen aan de nieuwe situatie: aan het leven zonder de ander. Als je een ingrijpend verlies meemaakt gaat er van alles door je heen. Je vraagt je af wat jou overkomt en welke reactie normaal is. Dan is het goed om te weten, dat je ervaringen nooit vreemd of gek zijn. Er is niet één goede manier van rouwen. Ieder rouwt op zijn eigen manier. Het is wel goed om stil te staan bij wat jouw manier is. Om na te gaan welke lichamelijke reacties, gedachten, gevoelens en gedragingen jij hebt. Als je dat weet kun je bekijken welke reacties jou helpen en welke je belemmeren bij het verwerken van het verlies. De psychologische effecten zijn vaak het sterkst bij het overlijden van een geliefd persoon of als iemand te horen krijgt ongeneeslijk ziek te zijn, of blijvend gehandicapt.

Rouw een plek geven
Iets of iemand verliezen die je dierbaar is doet pijn. Door te rouwen geef je een plaats aan deze pijn. Dat is een natuurlijk proces en meestal heb je daar geen professionele hulp bij nodig. Maar soms kom je er niet uit. Je familie en vrienden kunnen je er niet bij helpen. Ik kan je helpen om het verlies een plaats in je leven te geven.

Wat is verlies?
Bij rouwverwerking denken we vaak meteen aan het verlies van iemand. Maar er zijn ook andere dingen die je kunt verliezen en die een rouwproces verdienen. En waar je soms niet alleen uitkomt. Bijvoorbeeld je relatie, geen kind kunnen krijgen, het verhuizen van een plek waar je aan gehecht bent, je baan, etc.

Rouwen kost veel energie.
Je kunt er oververmoeid van worden, of er andere lichamelijke klachten van krijgen, zoals buikpijn en hoofdpijn. Je eetlust kwijtraken. Soms word je overweldigd door andere heftige emoties zoals angst, boosheid of schuldgevoelens. Of je trekt je terug, bent bang opnieuw iemand te verliezen, je raakt snel geïrriteerd.

Een actief rouwproces.
Naast passief rouwen, kun je ook actief aan je rouwproces werken. Samen met mij werk je aan de volgende aspecten:

-Het aanvaarden van het verlies

-Het toelaten van de pijn

-Het verlies een plaats geven in je ‘nieuwe’ leven

-Weer leren om van het leven te genieten